Sinterklaas kapoentje

Sinterklaas, een feest wat wij al jaren groots aanpakken!

We zijn ondertussen met 10 man waarbij ik de jongste van de familie ben, oké nu is mijn man de jongste. En er is geen jaar waarop wij geen sinterklaas vieren. Sneeuwstorm op de dag dat wij hebben afgesproken? Dan vieren we het toch gewoon in januari? Geen datum in december dan vieren we het toch gewoon al voordat sinterklaas überhaupt in het land is.

Naast bijna drie uur lang kadootjes uitpakken vindt ik de intocht kijken ook altijd heerlijk. Schaaltje pepernoten erbij, warme chocomel met slagroom en speculaasbrokken! Heerlijk. Maar stiekem, oké niet zo heel stiekem, zit ik zo een hele hoop calorieën naar binnen te werken. Dat moet anders kunnen! Daarom hieronder tips om de sinterklaas dagen met niet te veel kilos te eindigen:)

Tip 1: Zorg voor groente knabbels met dips. Denk aan worteltjes, komkommer, snacktomaatjes, bleekselderij, paprika met bijvoorbeeld een humus dip of de roomkaas die ik eerder maakte.

Tip 2: Maak je eigen pepernoten. Met dit recept maak je ongeveer 25 pepernoten. Denk erom ze worden niet zo krokant als een normale pepernoot maar zijn erg leuk in de calorieën en macro’s 🙂

Neem 125 gram zelfrijzend bakmeel, 64 gram stevia, 4 theelepels koek en speculaaskruiden (experimenteer hiermee gebruik voor een sterkere smaak meer, dit doet niks met de calorieën en macro’s) en meng deze met een snufje zout. Voeg vervolgens 50 gram koude magere kwark en 50 ml halfvolle melk toe. Kneed dit tot een stevige bal.

Rol hier ongeveer 25 balletjes van. Let op dit gaat het beste in schone droge handen. En zet deze ongeveer 20 minuten in de oven op 170 graden. Elke oven is anders dus hou het goed in de gaten. Zoals ik al zei ze blijven een beetje zacht. Maar laat ze niet te lang staan want dan worden ze droog. Let vooral op de kleur.

Uiteindelijk heb je 25 pepernoten die elke 20 calorieën per stuk zijn met 6,4 gram koolhydraten, 0,1 gram vet en 0,9 gram eiwitten. Deze pepernoten bevatten een stuk minder vet en een stuk meer eiwitten. Maar ook deze kan je niet onbeperkt eten want bij 10 pepernoten zit je als nog gewoon op 200 calorieën.

Tip 3: Maak je eigen speculaasbrokken / koekjes. Neem voor dit recept:

150 gram tarwebloem en zeef deze. Voeg vervolgens 75 gr stevia, 4 eetlepels koek en speculaaskruiden en 85 gr magere kwark toe en meng deze in de keukenmachine. Terwijl deze draait voeg je 1 eetlepel ijskoud water toe. Is je deeg nog te droog voeg je nog een beetje water toe. Is die te vochtig voeg je nog een beetje bloem toe. Maak van dit deeg een bal en pak deze in huishoudfolie. Leg hem een uur in de koelkast.

Warm de oven voor op 175 graden en rol de bal uit. maak hier grote koeken van of kleine koekjes. Ik maakte er 14 koekjes van welke elk 40 calorieën, 13,4 gr koolhydraten, 0,2 gr vet en 1,7 gram eiwit. Deze koekjes bevatten minder vet en meer eiwitten dan normale maar ook bij deze geld eet ze niet onbeperkt want bij 10 koekjes zit je al op 400 calorieën. Ik deed de koekjes 25 minuten in de oven.

Verder wil ik alleen nog maar als geniet tot de max en eet met mate!

Eetbuien wat doe je eraan?

We kennen het allemaal wel, opeens is die zak chips leeg. En je was echt van plan om maar een handje te eten. Waarom gebeurd dat toch elke x weer. Eetbuien worden vaak veroorzaakt vanuit onze emoties. Vanwege boosheid, verdriet of eenzaamheid. Hoe weet je dat je eetbui voort komt uit emotie eten?

 • eet jij wel eens zonder dat je het eigenlijk door hebt?
 • voel jij je vaak schuldig nadat je (te veel) hebt gegeten?
 • als je iets vervelends mee maakt, hunker je dan naar eten?
 • zoek jij een excuus voor je eetgedrag? zoals: ik ben het toch niet waard, als ik dun ben, ben ik ook niet gelukkig, enzovoort.

Heb jij op een of meerdere vragen ja gezegd? dan eet jij vaak vanuit je emoties. Hoe herken je bij jezelf of je vanuit je emoties eet of dat je echt lichaam echt behoefte heeft aan voeding? Beide voelen namelijk aan als of je echt honger hebt.

 1. je hebt trek in iets specifieks. Vaak proef je het al wat je wilt eten. Dit is een teken dat je vanuit emotie eet en niet omdat je lichaam behoefte heeft aan voeding.
 2. de honger voelt dringend aan. De smaak in je mond en de behoefte hieraan is zo sterk dat je bereid bent het te gaan halen.
 3. je honger is gekoppeld aan een emotie. Elke emotie heeft vaak een eigen smaak. Als ik mij verveel heb ik vaak behoefte aan suikers, snoep en als ik verdrietig ben is dit weer chocolade.
 4. Je honger komt plotseling op zetten. Echte honger komt geleidelijk opzetten, waar honger vanuit emoties in een keer aanwezig is.
 5. je stopt niet met eten als je vol zit. De behoefte aan de specifieke smaak is zo sterk dat je zelfs door eet als je vol zit.
 6. na afloop van je eetbui voel je, je waardeloos en schuldig. Na een gezonde voedzame maaltijd hebben we dat gevoel niet maar als we uit emoties eten vaak wel.

Nu we emotie eten herkennen is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe we dit kunnen stoppen:

 1. wat is de reden voor jouw eetbui. Welke emotie voel je en waar komt die vandaan? Ga na wat de kern van het probleem is en probeer deze op te lossen. Een zak chips leeg eten is niet de oplossing.
 2. herken jouw signalen. Heb jij bijvoorbeeld altijd trek in hartig als je gaat emotie-eten. Ga dan vooral na wat je voelt als je trek hebt in hartig.
 3. Krijg jij altijd trek in hetzelfde? Haal dit dan vooral niet in huis. Dit betekend dat je er voor naar de winkel moet wat een extra obstacle zou kunnen zijn om het niet te doen.
 4. Ontwikkel alternatieven voor het eten. Dit kan zijn dat je gaat wandelen, kleuren, iets gezonds eten zoals groente of afspreken met vrienden.
 5. Heb je goed geslapen? Slechte nachtrust versterkt eetbuien. Doe een powernap ipv dat je een zak chips leeg eten.
 6. Geef jezelf de tijd om jouw signalen te herkennen en wordt niet boos op jezelf als het een keer “fout” gaat. Het is een leertraject waar je in zit.

feestdagen stress

De feestdagen komen er weer aan. Een periode die bij veel mensen stress oplevert. Het huis moet leuk versiert worden, alle familie moet worden bezocht, er moet een speciaal kerstdiner worden geserveerd, iedereen moet een kadootje krijgen en natuurlijk mogen we niemand vergeten een kaartje te sturen.

Krijg jij het ook meteen benauwd als je aan de feestdagen denkt? Of heb jij om een andere reden stress? Voeding kan hierbij helpen! Hieronder geef ik tips wat je juist wel en wat je juist niet moet eten.

Vezels en complexe koolhydraten: Deze koolhydraten geven meer energie. De suikers uit deze complexe koolhydraten worden geleidelijk opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vezelrijke voeding heeft een gunstig effect op de mentale gezondheid. Daarnaast krijg je minder stress en een sneller denkproces, door het nuttige van vezels. Voeding waar complexe koolhydraten en vezels inzitten zijn: volkoren producten, zoals bruin brood, volkoren pasta, bruine rijst en havermout, bladgroente, linzen en fruit.

Omega 3: chronische stress kan ontstekingen in het lichaam bevorderen en risico op hart- en vaatziekte verhogen. Omega 3 vetzuren kan de invloed van stress op het lichaam tegen gaan. Deze kan depressies en spanningen verlichten. Dit zit in de volgende producten: zalm, sardines, tonijn, haring, makreel, ansjovis, walnoten, lijnzaad en koolzaadolie.

Magnesium: Wanneer men langdurig blootgesteld is aan stress zal de magnesiumvoorraad in het lichaam kunnen slinken. Daarnaast is een gevolg van magnesium tekort dat het stress verhogend werkt.  Producten waar magnesium in zit: spinazie, boerenkool, pompoenzaad, sesamzaad, noten, peulvruchten, vette vis, volkoren producten en quinoa.

Zink: Tijdens een stressvolle periode wordt men vaak ziek. Dit doordat stress het immuunsysteem verlaagt. Zink versterkt het immuunsysteem. Producten waar zink in zit: rund, lam, schelp- en schaaldieren, bladgroenten, noten, pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad.

Vitamine B: met het vitamine B complex kan je stress te lijf gaan. Zo houdt B1 het bloedsuikerspiegel stabiel. Zorgt B3 voor de aanmaak van het gelukshormoon serotine. Helpt B5 bij de hormoonhuishouding en helpt B12 stress te verlichten. Producten met het vitamine B complex: varkensvlees, lever, kip, kalkoen, volkoren producten, pinda’s, peulvruchten, asperges, bladgroenten, broccoli, citrusvruchten en eieren.

Vitamine D: helpt tegen spanning en depressie en versterkt het immuunsysteem. Vitamine D halen we voor twee derde uit zonlicht, daarom is buiten zijn goed voor je. Daarnaast zit het in vette vis, eieren, zuivelproducten, vlees en lever.

Water en thee: de hersenen hebben vocht nodig om zicht te kunnen concentreren. Aangeraden wordt om minstens 1,5 liter water te drinken. Ben je vatbaar voor stress wissel dit dan af met kamille en/ of groene thee. Deze werken beide kalmerend.

Naast producten die je juist moet nuttigen zijn er ook producten die je juist moet mijden:

Koffie: koffie is een opwekkend middel net als zwarte thee en energiedrankjes. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stress hormoon catecholamine.

Suiker: suiker is slecht voor de bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor een snelle energie opstoot en daarna voel je, je snel weer moe en vraagt het lichaam om een nieuwe voorraad suikers.

Fastfood: fastfood bevat veel eiwitten, koolhydraten en vetten maar weinig vitaminen en mineralen. Deze hebben we juist nodig om stress te verminderen. Daarnaast verbrand je ook minder snel vetten als je gestresst bent.

Frisdrank: bij stress kan een ophoging van kooldioxide en lactaat in het lichaam resulteren in acidose en abnormale zuurte in het bloed. Daarnaast werkt kooldioxide stress nog extra in de hand.

Alcohol: heeft een nefaste invloed op het zenuwstelsel. Tijdens een periode van stress ben je in een verhoogde alertheid, alcohol verhoogt dit.

Talk about dieet part 4

Let’s talk about intermittent fasting!

Weer een dieet / levensstijl waar ik mee ben begonnen. Ik heb dit de twee weken voor mijn bruiloft gedaan in de hoop de laatste kilo’s kwijt te raken. En dat lukte! van 71,6 was ik gezakt naar 69,9 🙂 Toen kwam de bruiloft en twee all inclusive vakanties dus helaas is dat getal allang weer verdwenen 😉 Maar sinds deze week ben ik weer begonnen met intermittent fasting.  DIt om de vakantie kilootjes eraf te krijgen en eraf te houden. Of ik dit mijn hele leven zal vol blijven houden weet ik nog niet maar voor nu bevalt het en ga ik dit zeker een maand proberen. Dan heb ik namelijk weer mijn meting op de sportschool en kan ik zien of mijn vetpercentage is verlaagt en hopelijk mijn spiermassa gelijk is gebleven of zelfs omhoog is gegaan.

Maar wat is nou intermittent fasting? Dit staat voor vasten met tussen periodes. Hierdoor bestaan er ook verschillende vormen van IF (intermittent fasting). De reden waarom we het doen is omdat je lichaam hierdoor beter in staat is om vet te verbranden? Waarom dat zo is leg ik zo meteen uit. Maar eerst ligt ik de verschillende vormen van IF toe.

 • Om de dag vasten. Dit betekend dat je 24 uur vast en 24 uur mag eten wat je wilt.
 • 2 dagen per week vasten. Dit nomen ze ook wel de 5:2. Hierbij ga je twee dagen in de week achter elkaar vasten. Op deze dagen mag je een minimale calorie-inname binnen krijgen. Dit is voor de vrouwen max. 500 kcal en voor mannen max 600 kcal.
 • gematigd vasten. Hierbij vast je een of enkele dagen in de week. Op de vastendagen mag er minimaal gegeten worden. De calorie-inname moet laag blijven. Men neemt dan vaak groene smoothies.
 • 1 maaltijd per dag. Naast deze maaltijd mag je natuurlijk onbeperkt water en kruiden thee drinken.
 • 5 uur per dag eten. De voorkeur ligt hierbij om in de periode van 17-22 uur te eten. Dit doordat men er vanuit gaat dat de oermens overdag aan het jagen was en ook alleen in deze periode at.
 • 6 uur per dag vasten. hierbij ligt de voorkeur tussen 10 en 16 uur of tussen 12 en 18 uur.
 • 16 uur vasten en 8 uur eten. Dit is de vorm die ik aanhoudt waarbij ik om 12 uur mag beginnen met eten tot 20 uur. Hoe ik dit vol houdt vertel ik later nog wat over.

de theorie achter IF:

onze lichaamscellen zijn bij een gereduceerde calorie-inname (door vasten of door minder te eten) veel beter bestand tegen allerlei schadelijke processen in het lichaam, zoals thermische of oxidatieve stress. Daarnaast vinden er in het lichaam tijdens de vastenperiode allerlei biochemische en moleculaire veranderingen in het lichaam plaats. Zoals de verhoging van de beschermende eiwitten, antioxidanten enzym,  vitamine e en co-enzym Q10. Deze hebben alle een beschermende werking en gaan ontstekingen en oxidatieve stress tegen.

4 belangrijke voordelen van IF:

 1. Mensen die om de dag vasten verbranden makkelijker vet en blijven makkelijker op gezond gewicht. Dit doordat wij ons lichaam hebben getraind suikerverbranders te zijn. Als energiebron geven wij ons lichaam voornamelijk suiker. Het lichaam is dus zo druk met suiker verbranden dat het “vergeet” hoe het vet moet verbranden. Daarnaast gaat het lichaam vragen om suiker. Door om de dag te vasten trainen wij ons lichaam weer hoe zij vet moeten verbranden.
 2. Je wordt gevoeliger voor insuline. Hierdoor neemt de groeihormoon productie toe. Als je dus naast IF nog sport zal je spiergroei toenemen, waardoor je stofwisseling ook weer versnelt.
 3. Het is goed voor je cholesterol en triglyceriden-gehalte. De verhouding LDL-cholesterol (slech cholesterol) en HDL-cholesterol (goed cholesterol) verbeterd.
 4. verlaagt het risico op kanker en andere ernstige ziektes.

Welke voordelen heb ik zelf ervaren?

Nu moet ik daarbij van te voren even zeggen dat ik goed ga op regels. (zo heb ik vroeger nooit durven belletje lellen omdat, dat van mama niet mocht..) Waardoor het voor mij misschien wat makkelijker is om aan het tijdsblok te houden.  En ik ben natuurlijk ook nog niet zo lang bezig maar in de weken dat ik het deed voor mijn bruiloft en nu heb ik al wel wat voordelen gemerkt:

 • Ik voel mij veel minder opgeblazen. Ik eet minder en wat ik eet is over het algemeen in de volksmond gezonde voeding.
 • Ik kom veel beter aan mijn 1,5 tot 2 liter water / thee. Om de ochtend te overleven zonder eten drink ik veel groene thee en water om een vol gevoel te hebben. Dit betekend ook dat ik veel naar het toilet moet en dus lekker veel afvalstoffen weg breng. Ik moet er wel opletten dat ik in de avond niet te veel drink anders heb ik zo’n rusteloze nacht;)
 • een calorie overschot haal ik eigenlijk nooit. Ik blijf netjes op mijn kcal die ik van mijzelf mag om ook nog af te vallen. Dat is dus minder kcal dan ik nodig heb om op gewicht te blijven. Ik zit dus eigenlijk elke dag in een calorie tekort en dat red ik prima.
 • Ik heb geen snaai aanvallen meer. Na 8 uur mag ik niet meer eten. Dus als ik op een feestje ben of thuis op de bank zit mag ik niet eten. En pak ik een cola zero, een spa rood, water of thee om een vol gevoel te hebben.

Hoe ziet mijn dag eruit bij IF?

Ik word meestal rond 8 uur wakker. Dit omdat ik of om 9 uur moet werken bij mijn andere werk of omdat ik rond 9 uur ga sporten. Dit gaat overigens tot nu toe goed. Vooral de krachttraining gaat goed. Toen ik nog Grith deed in de ochtend brak ik de regel door eerst een banaan te nemen. Dit omdat ik echt licht in mijn hoofd werd. En dan luister ik toch wel echt naar mijn lichaam ipv de regels. Daarna eet ik wel pas om 12 uur wat. Tijdens mijn krachttraining zorg ik dat ik voldoende water drink en ik heb er een isotone sportdrank naast. De kcal hiervan zijn minimaal maar zorgt er wel voor dat mijn koolhydraten iets worden aangevuld. Ik train overigens maar 1x in de week in de ochtend omdat ik alle andere ochtenden werk.

Om 12 uur mag ik dan eindelijk eten! Het laatste half uur valt mij altijd wel zwaar. Maar dat is meer een mentale kwestie dan fysiek. Ik ben dan echt aan het aftellen.. Meestal eet ik dan een lunch. Dus een lekker broodje met beleg en wat groente, een soepje met een sneetje brood of wat kwark met fruit en cruesli of granola. De eerste paar keren maakte ik de fout door een heel groot broodje te maken omdat ik dacht echt heel erg honger te hebben. Maar na een paar happen zat ik al vol. Belangrijk is dat je goed rustig blijft eten en niet gulzig gaat eten op dit moment. Wees bewust van dat je eet en wanneer je je vol voelt.

Rond 15 uur krijg ik toch meestal wel weer een beetje trek. Het bekende tussendoor momentje denk ik toch wel. Ik kies er dan voor om mijn fruit te nemen. Vooral nu nog even lekker genieten van de aardbeien voor die niet meer zo lekker zijn. Ik probeer hier mijn 2 stuks of 200 gram fruit te pakken of aan te vullen als ik om 12 uur ook fruit heb gehad.

Tussen 17 en 18 uur eet ik dan mijn avond eten. Dit verschilt tussen een salade (als ik aan het werk ben, vind ik dit erg makkelijk), een pasta, rijstgerecht of lekker wat aardappels met groente en vlees.

en rond 19.30 sluit ik mijn dag af met een bakje kwark. Lekker wat langzame eiwitten die zorgen voor goed herstel van mijn spieren.

Als ik in de middag of avond moet werken bij mijn andere werk neem ik vaak wat snoeptomaatjes of worteltjes of andere groente mee om de lekkere trek te stillen en ook om te zorgen dat ik aan mijn 200 tot 250 gram groente kom.

Op dagen dat ik heb getraind merk ik wel dat de 15 uur trek vaak niet kan worden gestild door fruit dus eet ik dan soms nog een broodje extra.

Over een maand laat ik jullie weten hoe IF mij bevallen is voor een langere periode en wat mijn resultaten zijn.

Talk about dieet part 3

Let’s talk about dieet part 3!

Vandaag wil ik het met jullie hebben over if it fit’s your macro’s. Mensen om mij heen horen het mij misschien wel eens zeggen, dat past niet meer in mijn macro’s vandaag of juist wel. Maar wat bedoel ik hier nou precies mee?

Bij dit “dieet” ( ik vind het persoonlijk meer een levensstijl) ga je binnen de voor jouw berekende macro’s en kcal eten. Waarom zeg ik voor jouw persoonlijk berekend? Dat komt omdat jouw inname afhankelijk is van jouw doel, levensstijl, leeftijd, lengte, geslacht en zelfs beroep. Zo kunnen twee mensen wel de zelfde aantal kcal mogen eten maar kunnen de macro’s weer verschillend zijn.

Nu heb ik al een paar keer het woord macro’s laten vallen, maar zal een groot deel niet weten wat ik hier mee bedoel. Macro’s is een afkorting voor macronutrient. Dit zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten die in de voedingsproducten zitten. Op jouw doel, leeftijd, lengte, geslacht en activiteit wordt een berekening los gelaten die bepaald hoeveel jij van elk mag eten.

Stel jij mag 1600 kcal eten en hebt een vrij actief leven waardoor van die kcal 45% door koolhydraten binnen mogen komen. Daarnaast doe jij aan krachttraining waardoor je eiwitten ook wel wat hoger mogen voor herstel. Dan zou het kunnen zijn dat jouw eiwitten op 25% van de kcal wordt. Dat betekend dat de overige 30% via vetten binnen mag komen.

Omgerekend betekend dat dat je 720 kcal via koolhydraten, 400 kcal via eiwitten en 480 kcal via vetten binnen mag krijgen. Dit kan je bijhouden door of etiketten te lezen en om te rekenen of door een app als my fitnesspal te gebruiken. Op deze manier kan je flexibel eten maar toch afvallen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dan alleen maar pizza, ijs en dat soort dingen eet en binnen je macro’s eet. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je ook je voedingsstoffen als vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Het nadeel van deze manier is dat je alles moet afwegen om bij te houden of je binnen je macro’s zit. Ik moet zelf bekennen dat ik niet elke x alles afweeg, maar producten die ik veel gebruik weet ik hoeveel ik elke x gebruik en weet ik dus ook de macro’s van.

Lijkt dit je wat voor jouw? Ik kan jouw hierbij helpen en jouw macro’s uitrekenen. Wil je geen kcal tellen maar toch wel afvallen? Ook dat kan natuurlijk.

Talk about dieet part 2

Let’s talk about Dieet part 2: Crash diëten

Je kent ze wel de reclame’s: binnen 5 dagen 5 kilo kwijt! We trappen er nog regelmatig in. Want hoe fijn is dat je hoeft niet zelf na te denken maar volgt een voedingsschema die zogenaamd voor iedereen geschikt is. Je gaat er nog een beetje bij bewegen en binnen 5 dagen ben je van die vervelende kilo’s af.

Bij crash diëten worden er vaak voedingsschema’s gemaakt die tussen de 1000 en de 1300 kcal zitten of misschien zelfs wel minder. Bekende diëten hierin zijn : soepdiëten, sapkuren en het ziekenhuisdieet. Maar ook het sonja bakker dieet en my killer body dieet kan je hier onder rekenen. Vul het voedingsschema maar in in de app my fitness pal of vergelijkbare en je komt op de zelfde aantal kcal uit.

Maar om af te vallen moet je toch minder kcal eten dan verbrand? Wat is hier dan zo erg aan?

Om dit uit te kunnen leggen moet ik eerst een klein stukje theorie uitleggen waarin ik uitleg wat BMR is en waarom meer spiermassa voor een hogere stofwisseling zorgt.

Allereerst begin ik met BMR. BMR staat voor Basal Metabolic Rate. Dit zijn het aantal kcal wat jij in rust verbrand. De energie die jij nodig hebt voor de ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop en andere processen in je lichaam. Zo ben ik op dit moment 1.68, 27 jaar en 72 kilo. Mijn BMR is 1516. Dit betekend dat als ik de hele dag op de bank zou liggen ik al 1516 kcal zou moeten eten om alle processen in mijn lichaam optimaal te laten functioneren. Voor iedereen is dit anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Maar vaak is deze rond de 1400 kcal. Je kan dus wel begrijpen dat als je elke dag rond de 1000 kcal gaat eten je energie te kort komt voor de primaire processen in je lichaam.

Hoe sneller je stofwisseling hoe hoger het getal bij BMR zal zijn. De stofwisseling vindt plaats binnen je cellen. Dit betekend dus dat in je vetmassa geen stofwisseling plaats vind. Als jouw lichaam dus voor een groot deel uit vetmassa bestaat zal je stofwisseling lager zijn dan als je lichaam voor een groot deel uit spiermassa bestaat. Hoe meer spiermassa hoe hoger je stofwisseling en hoe meer energie je nodig hebt voor de primaire stofwisseling (snap je nu waarom ik zoveel in het krachthonk sta;)).

Als je dit zo leest kan je best begrijpen waarom een crash-dieet niet goed voor je is. Maar ik gooi er nog een schepje boven op;) Door een te drastische lage calorie-inname kan je stofwisseling vertragen, je spierherstel duurt langer, je gebruikt minder energie en je kan je minder goed concentreren.

Wanneer je een crash-dieët gaat volgen is de kans aanwezig dat je lichaam je spieren gaat afbreken en om gaat zetten in eiwitten om deze te kunnen gebruiken als brandstof. Doordat spieren meer wegen als vet val je daardoor dus ook veel af. Alleen is dat natuurlijk niet het resultaat wat je wenst. Daarbij komt dat je stofwisseling dus ook vertraagt doordat je minder spiermassa hebt. Daarnaast voldoet zo’n dieet niet aan de schijf van vijf. Naast dat het veel minder kcal heeft dan wordt aanbevolen volgens de schijf van vijf. Maar ook omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo wordt het behalen van de aantal vezels lastig.

Voordat je aan een voedingsschema begint bereken dan eerst hoeveel kcal dit schema oplevert. Voedingsschema’s voor mijn cliënten zullen dan ook nooit onder hun BMR zijn. Wil je een voedingsschema volgen? Laat dit dan altijd maken op jouw gegevens gebaseerd en nooit een algemeen schema. Iedereen is immers  uniek in zijn lichaamssamenstelling.

 

 

 

 

Talk about dieet part 1

Let’s talk about dieet! Part 1: Koolhydraatarm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn veel verschillende soorten dieëten, maar de meeste zijn in de kern gelijk. Ze beperken de inname van koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk die kleine beestjes die ’s nachts je kleding een maat kleiner maken.. Not!

Er wordt veel gesproken over koolhydraten. De een zweert erbij en kan niet zonder en de andere ziet ze als boosdoeners en blijft er het liefste ver van uit de beurt. Ook worden ze vaak in één adem genoemd met suikers. Suikers worden gezien als dikmakers en zo dus ook koolhydraten. Maar is dat wel terecht? In deze blog  zal ik jullie vertellen wat koolhydraten zijn, waarom we ze uit ons voedingspatroon zouden moeten halen en waarom niet.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn de energieleverancier voor ons lichaam. Ons lichaam geeft voor de verbranding,en dus het maken van energie, de voorkeur aan koolhydraten. Koolhydraten vinden we voornamelijk in plantaardige voedingsmiddelen, zoals granen, volkorenproducten, groente en fruit.

Er bestaan verschillende soorten koolhydraten zoals:

Monosachariden: dit zijn enkelvoudige koolhydraten ook wel bekend als fructose, galactose en glucose. Ook wel bekend als fruitsuiker en suiker. Deze koolhydraten zijn voor het lichaam meteen op te nemen in het bloed en hoeven dus niet bewerkt te worden. Hierdoor kost het opnemen van deze koolhydraten het lichaam bijna geen energie en zal er snel een overschot ontstaan.

Disachariden: deze bestaan uit twee monosachariden, voorbeelden zijn onder andere lactose en maltose.

Oligosachariden: Deze bestaan uit 3 tot 9 monosachariden.

Polysachariden: Deze bestaan uit 10 of meer monosachariden.

Deze laatste drie kosten het lichaam energie om te bewerken. Deze moeten namelijk worden “geknipt” tot monosachariden. Deze bewerking kost het lichaam energie waardoor er minder kans is op een overschot. Deze laatste drie worden ook wel complexe koolhydraten genoemd.

Daarnaast zijn er ook nog voedingsvezels. Deze dragen bij aan de stoelgang en de werking van de darmen. Deze zitten enkel in plantaardige producten. Vooral de volkorenproducten bedragen deze voedingsvezels.

Waarom zouden we geen koolhydraten meer eten?

Bij de bewerking van koolhydraten is het eindproduct glucose, of te wel suiker. Hierdoor kunnen koolhydraten zorgen voor een schommeling in de bloedsuikerspiegel. Waardoor je slap en moe kan voelen, duizelig en last kan hebben van hoofdpijn. Ook heb je vaak een verlangen naar iets zoets waardoor je snel gaat overeten en vaak ongezonde producten kiest. Een overschot aan glucose wordt door het lichaam in de spieren en lever opgeslagen als glycogeen, als een soort voorraad. Als deze ruimte vol is wordt het overschot opgeslagen als lichaamsvet. Om deze redenen elimineren mensen vaak koolhydraten uit het lichaam.

Bij veel koolhydraatarme diëten wordt er een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten waarbij je de goede koolhydraten beperkt mag eten. Zo mag je groente onbeperkt eten, geen zetmeel en granen, geen suikers en maar maximaal 1 stuk fruit per dag of alleen rood fruit.

Voordelen koolhydraatarm:

 1. Je hebt veel meer energie: de schommeling van je bloedsuikerspiegel zullen afnemen waardoor je, je niet meer futloos zal voelen.
 2. Geen after diner dips: Door het eten van snelle/enkelzijdige koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel snel maar daalt ook weer snel waardoor je, je futloos voelt. Bij koolhydraatarm eet je deze niet meer waardoor je geen after diner dips meer zal hebben.
 3. Afkicken van je suikerverslaving: door het elimineren van koolhydraten, mag je geen snoep, koek of gebak meer. Als je dit lang genoeg vol houdt zal je hier geen tot bijna geen behoefte meer aan hebben.
 4. Het kan helpen bij diabetes: door een stabielere bloedsuikerspiegel is de kans op hypo’s en hypers kleiner.
 5. Minder eetbuien: bij een schommelende bloedsuikerspiegel horen eetbuien dit doordat je een dip hebt in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam vraagt dan om koolhydraten en dan met name de enkelzijdige. Dit omdat deze snel worden opgenomen. Wanneer deze niet meer schommelt zullen de eetbuien ook afnemen.
 6. Gebruik de reserves in het lichaam: Doordat het lichaam minder energie binnenkrijgt via de voeding zal het de reserves in het lichaam omzetten in energie. Hiermee wordt het glycogeen in de spieren en lever bedoeld maar ook de lichaamsvetten. Hierdoor zal men uiteindelijk afvallen en vetmassa verliezen.

Nadelen koolhydraatarm eten:

 1. Doordat het lichaam geen tot minder energie meer binnenkrijgt via de voeding zal het de reserves in het lichaam opmaken. Hierdoor zal men afvallen. In het begin zal dit het lichaamsvet zijn maar wanneer ook dit op is zal het energie halen uit de eiwitten. Dit betekend dat de spiermassa zal worden gebruikt om energie te maken. Hierdoor wordt de spiermassa minder. Maar ook de hormonen, enzymen en andere processen in je lichaam hebben deze eiwitten nodig en zullen hier onder leiden.
 2. De kans op hart en vaatziekte neemt toe. Ondanks dat koolhydraatarme diëten zeggen dat dit de kans verminderd kan dit ook anders om zijn. Doordat je geen koolhydraten meer neemt ga je vaak meer vetten en eiwitten eten. In deze vetten zitten vaak verzadigde vetten wat zich afzet tegen de aderen.
 3. De nieren raken overbelast. Zoals benoemd ga je meer eiwitten en vetten eten. Het afvalproduct van eiwitten wordt door de nieren uitgescheiden. Door een overmatige inname van eiwitten kunnen de nieren overbelast raken.
 4. Tekort aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Door het beperken van je fruit en volkoren producten bestaat de kans op een tekort aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Wat kan zorgen dat bepaalde processen in je lichaam minder goed werken. Ook zal je stoelgang verslechteren.
 5. Stinkende adem: Tijdens de verbranding van vetten komen er veel afvalstoffen vrij zoals ketonen. Dit zorgt ervoor dat je een stinkende adem krijgt.
 6. Wanneer men het streefgewicht heeft behaald en weer “normaal” gaat eten komen de kilo’s er weer snel aan. Dit doordat je lichaam het gevoel heeft gehad dat zij in een periode van schaarste heeft geleefd en dus direct opslaat voor wanneer er weer een periode van schaarste aankomt. Ook kan het zijn dat men hetzelfde blijft eten maar koolhydraten gaat toevoegen. Hierdoor krijgen ze teveel kcal binnen. Waardoor ze weer zullen aankomen.

Waarom moeten we wel koolhydraten eten en welke?

 Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam. De verbranding van koolhydraten is een natuurlijk proces en zal daardoor minder “vage” klachten veroorzaken dan de verbranding van vetten of eiwitten voor energie. Hierbij heb ik het dan wel over natuurlijke bronnen van koolhydraten en niet geraffineerde koolhydraten, die in o.a. koek, chips en snoep zitten.

Daarnaast heeft het lichaam de vetten en eiwitten ook nodig voor de vorming van nieuwe cellen, het celmembraan, je hormonen, je spieren opbouwen en andere processen. Wanneer je lichaam deze gaat gebruiken als energiebron kom je weer te kort bij deze processen.

Daarnaast zijn koolhydraten, zoals al benoemd, een bron van vezels. Vezels dragen bij aan een goede stoelgang. Ook zorgen ze voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt. Het advies is om 30 tot 40 gram vezels te eten. Bij koolhydraatarm eten elimineer je vaak je pasta, brood, aardappels en rijst uit je voedingspatroon. Terwijl in de volkoren varianten van deze producten juist veel vezels zitten.

Wat wordt er geadviseerd qua koolhydraten volgens het voedingscentrum ?

 • Haal 40 tot 70% van je energie uit koolhydraatbronnen. Hierbij is 40% voor mensen die een zittend beroep hebben en daarnaast geen actieve levensstijl hebben.70% voor mensen die een zeer actief leven leiden. Denk aan topsporters of mensen die in de bouw werken.
 • Eet 250 gram groente per dag. In groente zitten vezels die in water oplosbaar zijn. Deze hebben een positief effect op je stoelgang, verlagen en cholesterol en glucose gehalte in je bloed en zit vooral in de wortels van planten. Daarnaast bevatten groente verschillende vitaminen. Eet hierbij gevarieerd en verschillende kleuren groenten.
 • eet 2 stuks fruit per dag. In fruit zitten dezelfde vezels die in water oplosbaar zijn. Daarnaast zit hier fructose in wat in het lichaam kan worden omgezet in glucose en dus als energiebron kan werken. Let hierbij wel op dat als je meer dan 2 stuks fruit eet je vaak te veel fructose binnen krijgt en snel in een overschot aan energie en koolhydraten zit. Kies hierom voor fruitsoorten met minder suikers zoals: blauwe bessen (5gr suiker op 50gr), kiwi (7gr suiker in 1 kiwi), watermeloen (7 gr suiker op 100gr watermeloen), perzik (14gr suiker op 150gr), grapefruit (12gr suiker op 190gr), bramen (2gr suiker op 50gr), aardbeien (3gr op 50gr), abrikoos (3gr op 45gr en framboos (2gr op 50gr)
 • eet 3 tot 4 sneetjes volkoren brood. Let hierbij op dat er op het etiket volkorenmeel staat. Wanneer er volkorenbloem op staat zijn de granen zover gemalen dat de voedingsstoffen eruit zijn. En eet 3 tot 4 opscheplepels volkoren graanproducten, aardappels of peulvruchten. Voor de heren is dit 6 tot 7 sneetjes volkoren brood en 4 opscheplepels volkoren graanproducten, aardappels of peulvruchten. Wanneer men wilt afvallen zou je hier eventueel 1 schep of snee brood per dag minder kunnen nemen. Ook kan men kiezen voor vervangers zoals brinta, muesli of cruesli. Let hierbij wel op de toegevoegde suikers. Wanneer men brood, volkoren graanproducten, aardappels of peulvruchten helemaal uit het voedingspatroon haalt mis je de niet in water oplosbare vezels. Deze maken je ontlasting soepel en zacht. Het missen van deze vezels kan zorgen voor een trage stoelgang, obstipatie en aambeien.
 • Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten. Denk hierbij aan zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, volkoren brood ipv wit, bruin of meergranen, havermout ipv muesli of cruesli. Bij deze voedingsmiddelen zijn de voedingsstoffen nog in hun puurste vorm en werken zij het best.
 • Eet zo min mogelijk tot geen geraffineerde koolhydraten. Deze zijn zover bewerkt dat alle gunstige voedingsstoffen eruit zijn en het lichaam veel moeite heeft deze te verwerken. Hierdoor is het een grote belasting voor je lichaam en zorgen zij voor vage klachten. Ze worden ook wel lege koolhydraten genoemd. Denk aan snoep, chips en gebak.
 • Eet koolhydraten met een lage Glycemische index. De glycemische index geeft de snelheid aan waarmee koolhydraten worden verteerd en als glucose worden opgenomen in het bloed. Producten met een lage GI zorgen ervoor dat de bloedglucosespiegel lange periode op peil is en geven minder snel een honger gevoel.

 

 

 

 

 

 

Afvallen met een dieet

De zomer is weer voorbij. En we hebben bijna allemaal wel vakantie kilo’s mee genomen naar huis. Ik in ieder geval wel! Na het trouwen, 11 dagen bulgarije en 8 dagen tunesië met daar tussen 2 weken thuis. Zit er een mooi extra vet laagje rondom mijn lichaam…

Vind ik dat erg? Nee.. Natuurlijk ik baal stiekem wel een beetje. Maar dat is niet perse omdat ik ben aangekomen, maar om weer daar het patroon heen te komen. Het patroon van lekker eten en vooral veel van de verkeerde dingen. Ijs, patat, toetjes, chips dat wat je prima af en toe in een beetje kan eten maar wat je tijdens de vakantie wel iets meer dan een beetje eet. De smaak ernaar blijft hangen en het doorbreken van dit patroon is lastig.

Veel mensen maken op dit soort momenten gebruik van een dieet. Dit omdat iemand er dan vaak regels zijn die je kan volgen. En er mensen zijn waarbij deze diëten hebben gewerkt.

Deze week ga ik enkele diëten beschrijven voor jullie en de voor- en nadelen van deze diëten. De volgende diëten zal ik beschrijven:

 • koolhydraatarm
 • crashdiëten
 • If It Fits Your Macro’s
 • Intermittent fasting

Hardlopen en afvallen

Je hoort het vaak: Ik wil afvallen dus ik ga hardlopen. En daar zit zeker een logica in. Wanneer je hardloopt en daarbij je hartslag laag weg te houden. Kom je in een aërobe verbranding. Hierbij gebruikt het lichaam glycogeen, triglyceriden (vet) voorraden, vrije vetzuren en glucose voor de verbranding. ( je kan merken dat ik met mijn fitnesstrainer opleiding ben begonnen hé;) )

Twee en half jaar terug ben ik ook begonnen met hardlopen. En ik liep tegen de standaard beginnersfouten aan. Ook al had ik mij nog zo goed voorbereid. Ik was naar een sportwinkel gegaan voor advies in hardloopschoenen. Ik kocht de goede hardloopkleding. Gebruikte een hardloopprogramma om rustig op te bouwen en daar ging ik. Netjes langzaam opbouwen. Maar door mijn jaren sportervaring had ik al een goede conditie. Dus al snel ging het hardloopprogramma de deur uit en ging ik zelf “langzaam” opbouwen.

Op de hardloopschoenen had ik toch bespaard door ze in een overall sportwinkel te kopen. Waardoor ik uiteindelijk met een hardloopknie thuis zat.. De volgende schoenen heb ik bij runners world gekocht (no sponsoring) en dat werkt nu al twee jaar echt heel goed. Ze  kijken naar de manier waarop je loopt, hoe je afrolt en hebben ook echt verstand van de verschillende soorten schoenen. Dus nu twee jaar verder kan ik zeggen maak gebruik van een hardloopbeginnerscursus. Kies hierbij ook echt voor een cursus van een atletiekvereniging. Hier lopen mensen rond die hier cursussen voor hebben gevolgd en regelmatig bijscholing hebben. Er zijn veel fanatieke renners die ook zo’n groepje starten maar deze kennis vaak missen.

En ik doe deze pleidooi natuurlijk niet voor niks. Ik ben namelijk sinds deze week een samenwerking aan gegaan met A.V. Spirit in Lelystad. Zij organiseren regelmatig beginnerscursussen voor hardlopers. En met trots kan ik zeggen dat ik voor deze groep mensen een hele leuke aanbieding heb! Namelijk een vrijblijvend gratis intake gesprek bij mij. Tijdens dit gesprek leren wij elkaar kennen en kijken we naar jouw huidige voedings,- leef,- en beweegpatroon en waar de eventuele knelpunten zitten. Het resultaat wat je met mij wilt behalen kan zijn: afvallen, aankomen, meer energie krijgen, balans vinden in je voeding of advies in de juiste verhoudingen in je voeding aangepast op je sport.

Wil jij beginnen met hardlopen houdt dan de website van A.V. Spirit in de gaten wanneer de volgende beginnerscursus begint. Wees alert want uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat het niet lang meer gaat duren;)

Home

 

 

Vakantie tips

Sommige zijn al op vakantie en andere moeten net als mij nog weg!

Vandaag gaat mijn vakantie in! Met morgen mijn bruiloft (dus allemaal nog even zonnedansjes doen:O) en maandag vliegen wij naar Bulgarije! 🙂

Wij gaan 11 dagen op een all inclusieve vakantie. Even geen zorgen en heerlijk ontspannen op een bedje aan het strand en de hele dag door alles kunnen eten en drinken! Klinkt heerlijk toch? Vooral de kilo’s die ik weer mee terug ga nemen klinken heerlijk… En omdat ik twee weken later weer hetzelfde ga doen maar dan 8 dagen in Tunesië wil ik die kilo’s eigenlijk toch wel beperken.

Daarom heb ik wat vakantietips voor jullie (en mij) om het aantal vakantie kilo’s wat je mee terug neemt te beperken.

 1. Beweeg voldoende. De hele dag aan het zwembad liggen bakken klinkt natuurlijk heerlijk. Maar dit 11 dagen doen is niet zo goed voor je. Zorg er daarom voor dat je af en toe het zwembad in duikt, een stuk gaat wandelen, huur een fiets en verken de omgeving of maak gebruik van de fitnessfaciliteiten op het resort. Zorg dat je in ieder geval je 10.000 stappen per dag behaalt en hoe meer hoe beter. Persoonlijk ben ik van plan om regelmatig in de ochtend een paar baantjes te zwemmen (Mike slaapt altijd langer dan ik doe;)) of even gebruik te maken van de fitnessfaciliteiten op het resort. Ben heel erg benieuwd hoe deze eruit zien. Dus voor de zekerheid gooi ik mijn elastiek en springtouw in mijn koffer. Zodat ik daar in ieder geval mee aan de slag kan.
 2. Kies 1 maaltijd waarbij je “los” mag gaan. Neem niet en een uitgebreid ontbijt, een pizza voor lunch en patat met heel veel toetjes als avondeten. Kies een maaltijd waarbij je, je iets meer mag uitleven en eet de overige maaltijden zoals je ook thuis zou eten. Neem je pasta als diner met het idee dat, dat gezond is.. Denk eraan dat er dan gebruik wordt gemaakt van witte pasta, de porties groter zijn dan thuis en er heel veel room in de saus wordt gebruikt. Kies je voor een maaltijdsalade vraag dan eventueel je dressing apart zodat je zelf kan bepalen hoeveel erop zit. Hier schieten ze namelijk ook regelmatig uit. En wordt er gebruik gemaakt van een basisdressing voor de gemengde sla en daarnaast nog een dressing met een smaakje.
 3. Eet veel fruit. Op de een of ander manier vindt ik fruit in het buitenland altijd lekkerder dan in Nederland… En bij een resort ligt er vaak heel veel fruit bij het buffet. Kies is voor een lekkere fruitsalade als lunch of als tussendoortje. Groentes tussendoor is bij resorts vaak lastiger maar zit je op de camping? zet dan om 3 uur eens wat worteltjes, komkommer, tomaatjes en paprika neer?
 4. Neem jij graag een borrel op vakantie? Zorg dan dat je in je eten niet te veel kcal neemt. Vaak nemen we op vakantie een cocktail of een mix drankje waardoor je al meer kcal binnenkrijgt dan met je wijntje of biertje. Zorg dan dat je, je kcal inname met eten beperkt. Zodra je lichaam namelijk alcohol binnenkrijgt begint je lichaam meteen met de omzetting van alcohol in energie en laat de omzetting van vetten en koolhydraten links liggen. Waardoor deze dan vaak als reserves worden opgeslagen.
 5. Geniet, Maak je niet al te druk om de vakantie kilo’s maar geniet en maak mooie herinneringen!