Talk about dieet part 3

Let’s talk about dieet part 3!

Vandaag wil ik het met jullie hebben over if it fit’s your macro’s. Mensen om mij heen horen het mij misschien wel eens zeggen, dat past niet meer in mijn macro’s vandaag of juist wel. Maar wat bedoel ik hier nou precies mee?

Bij dit “dieet” ( ik vind het persoonlijk meer een levensstijl) ga je binnen de voor jouw berekende macro’s en kcal eten. Waarom zeg ik voor jouw persoonlijk berekend? Dat komt omdat jouw inname afhankelijk is van jouw doel, levensstijl, leeftijd, lengte, geslacht en zelfs beroep. Zo kunnen twee mensen wel de zelfde aantal kcal mogen eten maar kunnen de macro’s weer verschillend zijn.

Nu heb ik al een paar keer het woord macro’s laten vallen, maar zal een groot deel niet weten wat ik hier mee bedoel. Macro’s is een afkorting voor macronutrient. Dit zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten die in de voedingsproducten zitten. Op jouw doel, leeftijd, lengte, geslacht en activiteit wordt een berekening los gelaten die bepaald hoeveel jij van elk mag eten.

Stel jij mag 1600 kcal eten en hebt een vrij actief leven waardoor van die kcal 45% door koolhydraten binnen mogen komen. Daarnaast doe jij aan krachttraining waardoor je eiwitten ook wel wat hoger mogen voor herstel. Dan zou het kunnen zijn dat jouw eiwitten op 25% van de kcal wordt. Dat betekend dat de overige 30% via vetten binnen mag komen.

Omgerekend betekend dat dat je 720 kcal via koolhydraten, 400 kcal via eiwitten en 480 kcal via vetten binnen mag krijgen. Dit kan je bijhouden door of etiketten te lezen en om te rekenen of door een app als my fitnesspal te gebruiken. Op deze manier kan je flexibel eten maar toch afvallen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dan alleen maar pizza, ijs en dat soort dingen eet en binnen je macro’s eet. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je ook je voedingsstoffen als vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Het nadeel van deze manier is dat je alles moet afwegen om bij te houden of je binnen je macro’s zit. Ik moet zelf bekennen dat ik niet elke x alles afweeg, maar producten die ik veel gebruik weet ik hoeveel ik elke x gebruik en weet ik dus ook de macro’s van.

Lijkt dit je wat voor jouw? Ik kan jouw hierbij helpen en jouw macro’s uitrekenen. Wil je geen kcal tellen maar toch wel afvallen? Ook dat kan natuurlijk.

Leave a Comment

Bel mij